شهرآرانیوز - مرکز ملی فضای مجازی در نامهای به شرکت متا اولتیماتومی ۱۰ روزه به آنها داد تا نمایندهای در ایران معرفی کنند. این شرکت به صورت رسمی پاسخی به این نامه نداد اما به صورت غیرمستقیم گفت خودش را مشغول این نامه نمیکند. حالا ابولحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی در گفتگو با هفت صبح، اعلام کرده عدم پاسخ متا به نامه ایران، مقدمهای برای فیلتر قانونی اینستاگرام است. او همچنین بار دیگر ۱۰ روز به این شرکت فرصت داد تا به خواست ایران جواب مثبت دهد:
«تا الان مجوزی برای بستن اینستاگرام در هیچجا به تصویب نرسیده است. آن چیزی که منجر به محدودسازی دسترسی به پیامرسانهای متا شده، درخواست شورای امنیت کشور بوده و به شرایط خاص امنیتی کشور برمیگردد.»
این را هم بخوانید
وزیر ارتباطات: اینستاگرام و واتساپ هنوز پاسخی ندادهاند+ فیلم
او در ادامه به نامهنگاری صورت گرفته با زاکربرگ، مدیرعامل متا اشاره کرده و گفته:
«محتوای نامهای که ارسال شده، دعوت متا به معرفی نماینده خود در ایران بوده است. در این نامه به موارد قابلبحثی که بین ما و متا وجود دارد، اشاره شده است. به آنها اعلام کردهایم که ما حتی براساس اصولی که خود متا دارد، شاهد تخطیهای اینستاگرام هستیم. در هفته اول بعد از حادثه مهسا امینی، هزاران عکس خشونتآمیز در اینستاگرام منتشر شد. در همین اینستاگرام تعداد خیلی بالایی از صفحات با محتوای ساخت مواد انفجاری وجود دارد. طبق آنچه شمارش شده است و در نامه هم به آن اشاره شده، بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار پست با محتواهایی در حوزههای خرید، فروش و آموزش استفاده از سلاح و مواد مخدر وجود دارد. همچنین تعداد صفحههای غیراخلاقی اینستاگرام فارسی به حدود ۱۱ میلیون میرسد.»
فیروزآبادی گفته بهدنبال راهی هستند تا فعالیت پایدار پلتفرمهای خارجی از جمله اینستاگرام ادامه پیدا کند. رئیس مرکز ملی فضای مجازی دلیل تمدید مهلت پاسخ متا تا ۱۰ روز دیگر را اینگونه عنوان کرده است:
«ما موضوعمان کمک به مردم است. میخواهیم کسی که فعالیت خبری، اقتصادی یا فعالیتهای دیگر دارد، مطمئن باشد که میتوان از جرم در این فضا جلوگیری کرد.»
براساس صحبتهای فیروزآبادی نامهنگاری با متا در دو مرحله انجام شده است. نسخه الکترونیکی نامه هجدهم اکتبر (۲۶ مهر) ارسال شده و نامه فیزیکی نیز ۲۳ نوامبر (۲ آذر) به دستشان رسیده است.
فیروزآبادی درباره خسارت فیلترینگ به کسبوکارها هم گفته است:
«قطعاً این ضرر و زیان در تصمیم گیریها مؤثر است. این پیامرسان برخلاف قوانین کشور ما فعالیت میکند و اگر خسارتی در میان نبود که ما مقابلش احتیاط نمیکردیم. احتیاطات ما به این دلیل است که میخواهیم همه تبعات قضیه را در نظر بگیریم و کمترین خسارت مادی و معنوی برای مردم داشته باشد. مسئولان باید درباره فیلتر دائمی تصمیم بگیرند. الان از لحاظ امنیتی به این نتیجه رسیدهاند که بهدلیل زیانهای امنیتی، همان بهتر که فعلاً بسته باشد؛ چرا که چیزی که در واتساپ و اینستاگرام اتفاق میافتد، ارتباط مستقیمی با خشونت دارد.»
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در صحبتهایش به این هم اشاره کرده که انسداد فعلی اینستاگرام تاریخ انقضایی ندارد و به شرایط خیابان بستگی دارد.
فیروزآبادی مهمترین موضوع در مذاکره با متا را سیاستهای متعارض با جمهوری اسلامی و جهتگیریها دانسته و گفته است: «ما مشکلی با پیامرسانی که فقط میخواهد به کارش برسد، نداریم. حتی استقبال میکنیم که پلتفرمهای خارجی در کنار ایرانیها فعالیت کنند، ولی اینستاگرام که پستهای تشییع جنازه را حذف میکرد، الان تصاویر خشونتهای خیابانی را منتشر میکند. فقط در دو هفته اول پنج هزار و ۶۰۰ فیلم خشونتآمیز که در آن خون، آتش و سلاح وجود دارد، منتشر شد. این تصاویر نهتنها برداشته نمیشوند، بلکه به کاربران پیشنهاد داده میشوند.»
وی تأکید کرده در فاز اول مذاکره اول میخواهند که آنها (شرکت متا) استاندارد دوگانه نداشته باشند و دوم اینکه الگوریتمهایشان را علیه جمهوری اسلامی دستکاری نکنند.